Te, en dryck för alla sinnen

Kalla och ruggiga höstdagar dricker jag te, flera gånger under dagen och olika sorter vid varje tillfälle. Jag startar med ett kraftigt, svart te från Assam i Indien, eller med ett svart, blommigt te från Ceylon.
Publicerat
2021-10-01
Kategori

Metafor för välbefinnande

Kalla och ruggiga höstdagar dricker jag te, flera gånger under dagen och olika sorter vid varje tillfälle. Jag startar med ett kraftigt, svart te från Assam i Indien, eller med ett svart, blommigt te från Ceylon. På eftermiddagen finns mer tid för att göra ett gott och värmande chai-te. Jag gör en kryddblandning med kardemumma, kanelstång, kryddnejlika, riven ingefära, svartpepparkorn och lite finrivet skal av apelsin. Kokhett vatten, ca 5 deciliter, hälls över blandningen som får stå och dra i ungefär tio minuter. Sedan silar jag bort kryddorna och tillsätter tre deciliter mjölk, samt 4-5 tsk Earl Grey. Denna blandning ska först kokas upp och sedan dra i 3 minuter, silas, samt serveras genast med en sked honung. Välbefinnandet som sprider sig via smaken, doften och värmen är svårslagbar. 

På kvällen dricker jag ett elegant och krispigt te från Darjeeling som skimrar i grönt och påminner lätt om ett muskatellvin. Teerna från norra Indien växer i Himalayas branta sydsluttningar. Terrängen omöjliggör all form av stordrift. Odlingen här, och även produktionen, är ett hantverk med anor från slutet av 1800-talet, då engelsmän startade upp ett stort antal teplantager här. Hantverket tryggar för utsökta och nyttiga teer av hög kvalité. 

Te kan ses som en metafor för välbefinnande, en trygghetsfaktor, något som kan föra människor samman och höja en vanlig vardagseftermiddag till något meningsfullt. Te lugnar och stimulerar, uppmuntrar, frambringar koncentration och goda idéer. Te, Camelia sinensis, med underarterna sinensis, kinesisk, och assamica, indisk, innehåller hälften så mycket koffein som kaffe samt har ett litet fint innehåll av c-vitamin och antioxidanter. Te doftar gott av frukter som citrus, persika och svarta vinbär. Det kan också dofta nötigt, rökigt eller blommigt av jasmin och rosor. Dricka te kan vara en upplevelse, och en njutning för våra sinnen.

Teets ursprungsland är Kina

I sin renaste form är te en vedartad växt som med regelbunden beskärning och skörd förblir en buske, annars ett 20 m högt träd. Teets ursprungsland är Kina. Numera växer det i Japan, Taiwan, Indien, Sri Lanka, Ryssland, Nepal och Afrika men det finns även mindre odlingar i Europa som på Azorerna och i Cornwall. Dess karaktär avgörs av dess odlingsförhållande, precis som exempelvis vin, eller äpplen. Te trivs bäst i något sandig jord och med fuktigt klimat. Grönt te innehåller något mindre koffein, tenin, än svart te och något mer C-vitamin.  Både grönt och svart te innehåller antioxidanter. Det nyttigaste teet är det finmalda, japanska matcha teet, vilket inte silas bort, så att man får i sig alla nyttigheter som teet innehåller. 

För min del ligger nyttigheterna i den totala upplevelsen av att brygga ett fint lösviktste som jag vet var det kommer ifrån. Jag tänder ljus, serverar mitt te i vackra koppar och njuter av doften och värmen från teet. Det är en fin ritual som kan tillskrivas hösten och gör den mysig istället för kall och ruggig.

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This