Doftande trädgårdsresa till Skåne & Danmark

Precis efter Midsommar, när sommarblomningen är som allra vackrast och rosorna just slagit ut gör vi en resa till södra Sverige & Danmark. Trädgårdsförfattare och rosexpert Christina Högardh-Ihr, boende i Skåne sedan trettio år tillbaka tar er med till några av sina favoriter bland doftande trädgårdar, både de lite mer kända, samt till några privata pärlor. Ni får möjlighet att träffa trädgårdsägare och professionella trädgårdsmästare och bli guidade i exempelvis Fredriksdals Rosarium samt på Axelvold Säteri, en underbar rosendröm från 1900-talets förra hälft. Vi avslutar i Danmark där vi besöker Kongsdals Have, vilken räknas till en av Danmarks vackraste privatträdgårdar, samt Hannu Sarenström som tar emot i sin nya drömträdgård, och i sitt kök, på Langeland. 

 

 

Pris 
Från 15,990:- SEK

Reselängd
6 dagar 

Destination
Skåne, Sverige & Själland, Danmark

Datum
Inställd pga coronaviruset.  

Reseinformation

Resan planeras att genomföras under 2021. 

Reseprogram

Dag 1

Vår tur startar på Helsingborgs centralstation där ciceron Christina möter upp för att ta er till ert första trädgårdsbesök, Fredriksdals Museum & Trädgårdar i Helsingborg. Vi inleder med lunch på mysiga Fredriksdals Trädgårds Kafé (ingår). Efter lunchen får ni uppleva det gamla skånska lantlivet med dess gröna fält, djur och fruktträdgårdar. Vi går också i landskapsparken samt i Rosariet med hundratals olika rosor indelade efter sorter eller i olika färgteman. Vi avslutar med ett besök på rosplantskolan Flora Linnea med Nordens största sortiment av rosor och dessutom en fin present- och trädgårdsbutik. Härefter kör vi mot vårt hotell, Elite Hotel Marina Plaza, och incheckning samt gemensam middag på kvällen. (ingår ej)

 

Dag 2

Efter en härlig skånsk frukostbuffé tar vår buss oss över Hallandsåsen till Norrvikens Trädgårdar. Denna vackra trädgårdsskapelse från 1925 med sju olika stilträdgårdar är nyligen tjusigt renoverade och bjuder på en fantastisk skönhetsupplevelse! Vi får en guidad tur i parken innan vi äter lunch (ingår)i den vackra matsalen i Villa Abelin.
Under eftermiddagen kör vi längs italienska vägen och beundrar utsikten och Bjärehalvöns vackra natur, stannar till på en gårdsbutik innan vi kör ner mot nästa naturparadis, Kullaberg, där Sylvia Wihlborg har sin härliga rosenträdgård, full med rosor & perenner. Sylvia och hennes man är äppel- och päronodlare sedan många år och Sylvia har också byggt upp en stor, vacker trädgård i engelsk stil med olika rum välfyllda med rosor och perenner. Här får vi eftermiddagsfika med hembakta kakor efter visningen (ingår). Vi kör sedan till vårt hotell för en lugn kväll med gemensam middag.

 

Dag 3

Efter frukost kör vi till Sofiero Slott & Slottsträdgård i Helsingborg. Sofiero är känd som en av Europas vackraste parker. Här anlade Kronprinsessan Margareta (1882–1920) och Kronprins Gustav, senare Kung Gustav VI Adolf en vacker park kring i början av 1900-talet. Kronprinsessan kom från England och skapade en för den tiden klassisk, bred blomstergata på Sofiero, fylld med blommor i olika färgfält. Vi botaniserar bland rosorna och perennerna och avslutar sedan med en doftprovning i Kungens gamla vinhus. Picknick lunch (ingår ej) efter väder innan vi åker österut mot den vackra naturen kring Söderåsen och till Kågeröd och Axelvold Säteri. Säteriet har anor tillbaka till 1500-talet. Nuvarande familj har ägt gården i tio generationer och här skapades en trädgård med formklippta bokhäckar och en stor samling rosor under 1900-talet där får vi en guidad visning av trädgården. Middag på vårt hotell på kvällen. (ingår ej)

 

Dag 4

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och beger oss med vår buss via Forseas eldrivna färjor över Öresund till Danmark. Vi kör mot Hilleröd för att besöka Esther Geneser i hennes Provenceinspirerande lavendelträdgård. Esthers trädgård är stor! 38 000m2 böljar ut i ett vackert, lantligt landskap. I en av sluttningarna har Esther planterat lavendel i hundratal tillsammans med formklippta träd & buskar, fruktträd och blomsterodling samt många mysiga sittplatser. Esther guidar själv med stor personlighet och värme i sitt paradis samt bjuder på kaffe & hembakta kakor. Härefter tar vi en lunchpaus innan vi kör mot Langeland och checkar in på Humble Kro för övernattning. Middag på kvällen (ingår ej).

Länk till hotell Humble kro.

Dag 5

Vi äter härligt morgenmad på vår danske kro och tar sedan en fri förmiddag när vi kan strosa runt och njuta av den härliga staden och Langeland. På eftermiddagen åker vi gemensamt till Hannu Sarenström, älskad trädgårdsförfattare sedan många år tillbaka i Sverige. Hannu sålde sin trädgård på Kinnekulle för snart tre år sedan och flyttade till denna lilla ö i Danmark. Här bygger han upp trädgård på sitt vis där köksträdgård och matlagning får stort utrymme. Vi tillbringar eftermiddagen och kvällen hos Hannu, njuter av trädgården, skördar och lagar mat tillsammans som vi avnjuter i Hannus gästfria och härliga hem. (middagen ingår)

Dag 6

Frukost och utcheckning samt avresa mot Odense för besök i Kongsdal Åben Have. Vi avslutar resan hos Vagn Wazar Jørgensen vars trädgård blev framröstad till årets trädgård i Danmark 2016. Trädgården är skapad i harmoni med den omgivande naturen, med utsikt över fält och skog. Vi möts av en mängd perenner, rosor och formklippta träd och buskar, varav många är sällsynta. Hjärtat i trädgården är en 500 m² stor sjö med vattenfall och flera fontäner.
Efter besöket äter vi sen lunch ( ingår ej) på närliggande Kro innan vi kör mot Aldershvile Plantskola nära Köpenhamn och sedan Köpenhamn/Helsingborg där turen avslutas.

Elite Hotel Marina Plaza

Sofiero Slott

Fredriksdal

Mölle

Norrviken

Hillerød

Herløv Kro & Hotel

Kongsdal Åben Have

Aldershvile

Praktisk information

Pris; Från 15,990:- SEK (medlemmar i Svenska Riksträdgårdsförbundet får 1000:- rabatt)

I priset ingår; 5 nätter på 4-stjärnigt hotel respektive 3-stjärning i Danmark, Kro i dubbelrum inkl frukost, 2 luncher, 2 eftermiddags fikor, 1 middag (hos Hannu Sarenström)Entréer till 8 trädgårdar, alla transporter på platsguide alla dagar samt tågresa från hemdestination inom Sverige, till Skåne eller Köpenhamn. Var god kontakta oss om ni har några frågor angående er tågresa.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet. Observera att alla priser gäller nuvarande valutakurser och kan komma att ändras samt att minst 14 personer måste vara anmälda för att resan ska genomföras. Om resan inte skulle bli av, meddelar vi 20 dagar före resans avgång. Har ni några allergier, eller andra förhinder måste ni meddela oss detta. Den här resan är inte lämplig för personer med nedsatt rörlighet.

Just nu går det inte att boka denna resa, gör en intresseanmälan via mail så återkommer vi så fort som möjligt. 

Mobil: 0707 – 28 68 43
Mail: info@thegreenguide.se