Skapa rum med rosor

Vid tiden för förra sekelskiftet användes rosor i mycket högre grad än idag som rumsbildare. Häckar, stora buskage, gångar täckta av klättrande rosor och entréer med rosenbågar bildade doftande rum i många stora trädgårdar i både Sverige och Europa. Kronprinsessan Margareta, som kom till Sverige och Sofiero 1905 använde rosor för att dela in den stora skogstomten på Sofiero i olika rum.
Publicerat
2022-05-15
Kategori

Prinsessans rum

Vid tiden för förra sekelskiftet användes rosor i mycket högre grad än idag som rumsbildare. Häckar, stora buskage, gångar täckta av klättrande rosor och entréer med rosenbågar bildade doftande rum i många stora trädgårdar i både Sverige och Europa. Kronprinsessan Margareta, som kom till Sverige och Sofiero 1905 använde rosor för att dela in den stora skogstomten på Sofiero i olika rum. Hon lät anlägga breda rabatter med en gång emellan. Staket i järn för klätterrosor byggdes där rabatterna gränsade mot nästa rum. Framför dem planterades buskrosor varvat med andra buskar eller höga perenner. Längst fram i rabatten planterades låga marktäckande rosor varvat med låga sommarblommor.

Kronprinsessan markerade också entréer till ett rum, med hjälp av ställningar och amerikanska klängrosor, vilka var på modet vid den här tiden. Sorterna ´New Dawn´ och ´Dorothy Perkins´ samt ´Climbing American Beauty´ är kända här, ljuvliga och återblommande. Andra klätterrosor vilka kastar sig upp mot ett plank eller staket för att sedan välla ned på utsidan är engångsblommande och ljuvligt doftande ljusgula Honungsrosen, ´Hybrida´, vita Rosa moshata ´Paul´s Himalaya Musk´, aprikosfärgade ´Alchymist´, eller ´Constance Spry´. Den senare med bollstora, myrradoftande, rosa blommor.

Kaffe och kakor rosenbersån

Man kan även använda buskrosor för att skapa ett rum. Tänk vad härligt att sitta innesluten i rosdoft och njuta en sommarfika! Här rekommenderas att använda rosor som blir ca 1,8 meter höga och 1,5 meter i diameter. Plantera sju rosor i en cirkel, med öppning för ingång på ca 1, 5 meter. Plantera buskarna med en dryg meters mellanrum. Efter ett par år har de bildat omfångsrika buskar som växt ihop och bildat en berså.

´Ispahan´, är en superbra bersåros.  Den har en fin tät grönska och översållas av rosa, fyllda blommor som doftar fantastiskt. ´Celsiana´ är också underbar med ljusrosa, kryddigt doftande blommor. Båda de här sorterna är friska och lättodlade och härdiga till Zon 5. ´Complicata´ har enkla, stora rosa blommor med lysande gula ståndare och pistiller som är underbart vackra och älskas av humlor. Buskarna kan bli upp till två meter höga och är mycket lättodlade och tacksamma till Zon 5. Ljuvliga ´Duponti´ har även den enkla blommor med tydliga ståndare och pistiller som humlor och bin föredrar. Den bildar riktigt täta buskar och är lättodlad till Zon 4. ´Celestial´ är himmelskt vacker med ett bladverk som går åt det blågröna hållet. Blommorna är ljusrosa och doften är härligt lantligt rosig, med inslag av ormbunke, citrus och äpple. Sorten är frisk och lättodlad och går ända till Zon 7.´Plena´ och ´Poppius´ har vita respektive rosa blommor och är höga och täta buskar, även de lämpar sig riktigt bra för norrländska trädgårdar. Dessa rosor växer dessutom bra på magra jordar. ´Scharlachglut´, som går till Zon 5, har mycket stora, röda, enkla blommor och bildar höga buskar. På sensommaren ger den sensationellt stora och knallröda nypon.

Rosor som blommar om

´Ghislaine de Féligonde´ har små, flerfärgade blommor i aprikos och gult. Tusentals små rosor sitter i klasar och doftar mysk och blommar flera gånger under sommaren till Zon 3.´The Generous Gardener´ har ljusrosa, underbart doftande blommor och mörkgrönt, blankt, friskt bladverk, Zon 4. ´Leander´ har aprikosfärgade medelstora blommor, Zon 4 och ´Therése Bugnet´ har rosa, fyllda blommar, kryddig och fin doft och ett vackert grenverk med vinröda nya skott, Zon 5. Tänk på att alla återblommande rosor ska gödslas två gånger/säsong samt sommarbeskäras, d.v.s. gör en lätt beskärning och ta bort vissna blommor minst två bladpar ner på grenarna mitt på sommaren.

Använd rosor som rumsbildare i era trädgårdar, och inte bara som rabattväxter. De rekommenderade sorterna här är minst lika lättskötta, friska och livskraftiga som exempelvis syren, häggmispel, schersmin eller forsythia och blir till glädje för både människor, djur och fåglar.

Lycka till med rosodlingen önskar Christina Högardh-Ihr!

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This