Rosor i vackert sällskap

Våra kära rosor är för många trädgårdens paradväxter och när de har sin peak med blomning och doft i juni-juli spelar de huvudrollen. Där emellan kan det bli lite tomt bland rosorna. Ge dem lite sällskap med lökväxter, perenner och andra buskar som kan samsas fint med rosorna.
Publicerat
2022-01-30
Kategori

Det är fint att kombinera höga gammaldags buskrosor med exempelvis lägre sorter av schersmin, vipp-, sammets- eller trädgårdshortensia eller fjärilsbuskar med olika färger. Vill man ha ett vitt tema är albarosorna ´Mme Plantier´ eller ´Suaveolens´ fina tillsammans med smultronschersminen ´Mont Blanc´. Båda kan bli mellan 1,5 till 2 m höga och ungefär lika breda. Rosorna börjar blomma precis efter den smultrondoftande schersminen, ibland går de in i varandra lite, och garanterar väldoft i din trädgård.

Aklejor och alliumbollar i fint sällskapmed rosor.

Aklejor och alliumbollar i fint sällskapmed rosor.

Buskar med dramatiskt vinrött bladverk, som perukbuske, Cotinus coggygria eller rödbladig fläder, Sambucus nigra ´Black Lace´ är jättefina att kombinera med rosor med rosa, lite fluffiga blommor. Vresrosen ´Therese Bugnet´ med sina lysande vinröda grenar och bladskott passar väldigt bra här eller Austinrosen ´Mortimer Sackler´ med sina sirliga grenar, med lite kinesisk grace. Gallicarosen ´Complicata´ med lysande rosavita blommor och fina nypon på hösten och Rosa moyesii ´Geranium´ med ljusröda blommor och stora, päronformade nypon, är riktigt stiliga tillsammans med fjärilsbuskarnas silvriga blad och vippformade blommor.

Många olika slags rosor passar väldigt bra med härligt grön, formklippt buxbom, men kanske lite extra fint blir det rosor med bågböjda grenar och små rosor i klasar. Det har myskrosorna, Rosa moshata ´Mozart´, ´Queen of the Musks´ eller ´Cornelia´.

För den som tycker om färgteman är rosor och tulpaner en härlig kombo. När tulpanerna har show, har rosorna inte ännu utvecklat sina gröna blad. När tulpanblasten börjar bli ful och ska skäras ner, då har rosornas gröna blad börjat utvecklas och täcker de vissna tulpanerna. Tulpaner och rosor tycker i princip också om samma näringsrika jord. Välj gärna Darwinhybrider, de återkommer från år till år.

Fina perenner till lägre buskrosor och rabattrosor är sådana med lite nättare växtsätt som aklejor, de är lättodlade och frösår sig på kuliga ställen! Nävor av olika slag, spansk näva, ängsnäva och blodnäva är mycket tacksamt och lättodlat. Kantnepeta, Nepeta faassenii ´Walkers Low´ är liksom lavendel klassiker till rosor. Man behöver inte bara tänka dem som kantväxter utan även som vävare eller i formklippta partier mellan rosorna.

Gellenia trifoliata med brudslöjeliknande blommor som dansar fint i rosenrabatten

Gellenia trifoliata med brudslöjeliknande blommor

Den skimrande stjärnflockan är en av mina favoriter liksom Gillenia trifoliata med brudslöjeliknande blommor som dansar fint i rosenrabatten och som dessutom är lättodlad.

Någon uttryckte en gång att örter är likt sjuksystrar i en rosenrabatt. Jag tror faktiskt att det stämmer. Själv har jag i alla år haft lavendel, kungsmynta, mejram, kamomill, åbrodd, timjan, mynta och citronmeliss bland mina buskrosor. Jag har också tuvor med gräslök. Jag har ganska breda rosrabatter med höga buskrosor längst bak, perenner, örter och mellanhöga rosor i mitten och violer och smultron som kantväxter.

Såklart finns många andra fina sällskap till rosor! Tänk på storlek när du kombinerar med andra buskar. Utmana inte ödet med växter med stora hopplösa rotsystem som trasslar in sig i rosens rötter och sprider sig med blixtens hastighet, som trädgårdsdaggkåpa, lysimachia eller lammöron. En bra gyllene regel är att alltid ha flera decimeter runt varje rothals på rosorna för att kunna luckra jorden på våren och mylla ned gödsel samt vattna. Välj heller inte perenner med skrymmande och stora blad, som pioner. Undvik också riddarsporrar och stockrosor som mycket lätt får svampsjukdomar vilket skapar en osund miljö bland rosorna.

Lycka till med er rosodling hälsar Christina, roscoach och guide.

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This