Reseminnen från England

I september 2019 gjorde vi vår senaste trädgårdsresa. Vi tillbringade en vecka i grevskapen Herefordshire, Gloucestershire, Monmouthshire och Powys i centrala England. Ungefär en timme bort från Birmingham och ett virrvarr av motorvägar ligger dessa lantliga och undersköna landskap med mjuka, gröna kullar och ängar, massor av äppelträdsodlingar, betande kor och får och gamla små marknadsstäder. Vi bodde på ett mysigt hotell i Hereford nära den vackra dalgången Wye.
Publicerat
2021-11-16
Kategori

Vi besökte riktigt spännande trädgårdar, några med många hundra år av historia, andra mer samtida med modern design. Som Brockhampton Cottage där ägaren Peter Clay har skapat en underbar landskapsträdgård tillsammans med landskapsarkitekten Tom Stuart-Smith. Den senares signum är just att rita landskapsträdgårdar och kombinera modern design med äldre miljöer.

Vi besökte även Morton Hall Garden, en trädgård som endast är ett tiotal år gammal.

Ägarinnan Anne Olivieri och hennes man kom hit 2007 och förälskade sig omedelbart i platsen med den vackra utsikten över Malvern Hills och mot bergen i Wales samt den äng med tusentals kungsängsliljor som möter besökaren här på våren. Huset från 1780-tal är elegant och förfinar platsen. Anna har skapat en trädgård i flera olika rum vilken är en resa från georgiansk 1700-tals finess till samtida, moderna färg- och formkombinationer.

Här finns även en vacker woodland del med japansk stämning. Besöket här guidades av Anne själv och var magiskt.

Mellan våra trädgårdsbesök åt vi underbar mat, pubarna i dessa områden serverar mat från uteslutande lokala producenter, och här dricker man givetvis cider från Herefordshire.
Vi besökte också Powis Castle där vi slussades långt tillbaka i tiden då herremän från England och Wales låg i ständig strid med varandra för att muta in landområden. Slottet är byggt på en klippa i landskapet Powys och det har stått där ända sedan 1200-talet. I slutet av 1600-talet anlades trädgårdar, då planterades exempelvis idegranarna på terrasser och längs med murar. Under 1700-talet anlades en formell barockträdgård på ängarna nedanför klippan. Under 1900-talet förfinades innehållet i anläggningen.

Chefsträdgårdsmästaren Edwin van Huysen har mer än 35 års erfarenhet av att leda sitt team i trädgården. Här görs allt från att driva upp mängder av sommarblommor, krukväxter eller sticklingsföröka träd och buskar till att superpyssla med den stora samlingen av Austin- och Moshatarosor. Varje år klipper man dessutom de 400 år gamla idegranshäckarna i molnformationer från liftar som når 14 meter.

Vår resa innehöll så många upplevelser och gav också mersmak. Just nu drömmer vi om att få resa till detta område till våren och upptäcka ytterligare pärlor som exempelvis Plas Cadnant, High Glanau och Trentham Hall. Vi drömmer också om att göra en resa där tiden räcker till för att njuta av det vackra landskapet, få tid till långa, tidiga morgonpromenader och att få stanna upp tiden lite. Här hittar du information om vår resa till Tulpanfestival på Morton Hall Garden nästa år. Vill du göra en trädgårdsresa? Vilka favoritresmål drömmer du om? Skriv till oss på The Green Guide och berätta!

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This