Planera en rabatt av rosor i höstens färgskalor

I november månad vill vi gärna omge oss med varma färger. Vi tycker om tyger med senapsgula toner, orangefärgade ljus, tekoppar fyllda med gyllenbrunt te och buketter i de sista solrosgula färgerna från trädgården. Varför inte planera en rosenrabatt för nästa år i samma färgskalor. Här kommer en liten palett med rosor i varma färger som alla dessutom blommar på sensommaren och hösten.
Publicerat
2021-11-25
Kategori

Lions Rose är en riktigt bra ros för svenska trädgårdar med blommor i varm, crèmevit färg. Den blommar rikligt med stora blommor som doftar gott av frukt och citrus. Växtsättet är kraftigt och bladverket mörkgrönt. Den kan klippas till en buske på en meter men också bli lite högre.

Lions rose

Den tyska rosen Lions Rose.

Amber Queen är en lågväxande floribunda-ros med vackra, bärnstensgula blommor som sitter i klasar och doftar milt och gott. Rosen blommor från juni till oktober och kan även odlas i stora krukor.
Hansestadt Rostock är också den en lägre rabattros som blommar rikligt och länge med blommor i aprikos-orange. De doftar underbart av citrus och honung. Bladverket är klargrönt och glänsande. En härlig ros att kombinera med perenner i rabattens främre delar eller i stora krukor.

Ghislaine Feuerwerk är syster till välkända Ghislaine de Féligonde med en härlig varm orangerosa ton i de vackra blomklasarna. Det är en buskros på ca 1, 5 meter med två rikliga blomningar per säsong som kan småblomma där emellan på goda jordar. Doftar underbart av mysk och väldigt fin i buketter.

Troika är en klassisk tehybrid med stora blommor som skiftar mellan orange, aprikos och varmt rosa. Doftar underbart och blommar till oktober. Underbar snittros.
Kordes Aloha är en härlig klätterros med orangeröda knoppar och korallrosa blommor. Den har ett kraftigt växtsätt, mörkgrönt bladverk och en del taggar. Doften är fruktig och fin.

Några rosor från David Austin

Golden Celebration är en Austinros med gyllengula, bollformade blommor som doftar precis som en gammaldags ros, kryddigt med inslag av honung och citrus. Den blir ca 1,2 m hög och svarar som alla Austinrosor, bäst på goda, välgödslade jordar och ganska hård tillbakaklippning av vissna blommor mitt på sommaren.

The Lark Ascending har halvfyllda blommor i ljust orange på 1,5 m höga, robusta buskar. Blommorna doftar gott med en blandning av teros och myrra och är vackra att använda i buketter.

Rosor i varma färger

Rosor i varma färger

Roald Dahl har mycket vackra sämskinnsgula, fyllda blommor på upprätta grenar. Bladverket är lika vackert det med matta, mellangröna blad. Mycket odlingsvärd.

Port Sunlights blommor lyser som apelsiner i rabatten och doften är nästan som en apelsin även den. En glad uppstickare på ca 1,5 m i landets södra delar.

Lady of Shalott är även den en högre ros med vackra, väldoftande blommor på raka grenar. Mycket frisk och lättodlad och jättefin i buketter. Vilka rosor drömmer du om till dina rabatter nästa år? Skriv till oss på The Green Guide och berätta!

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This