Lydias Orangeri – Ett Må-bra-rum

Drömmen om ett orangeri hägrar hos många. Ett härligt, ljust sommarrum med plats för växter och umgänge där man kan förlänga trädgårdssäsongen med ett par månader. Lydia och Joakim Jeppson förverkligade sin dröm efter en trädgårdsresa till England för mer än tjugo år sedan.
Publicerat
2021-11-04
Kategori

Det är en ovanligt varm oktoberdag och jag är på besök hos Lydia i byn Krika i Skåne. Lydia och Joakim har förmånen att ha ett gammalt stall på tomten. De såg möjligheterna i stallet och bestämde sig för att bygga om. Halva loftet togs bort för att skapa tak rymd. De specialbeställde fönster från byns glasmästare och använde gammalt tegel till golv och väggar. Lärkträ till väggarna hämtades från Småland. Orangeriet är oisolerat och används från april månad till septembers slut. Under den tiden äts alla middagar här samt en del luncher och ofta är här fest och släktkalas.

En vinterdag om året utgör ett undantag. På nyårsafton värms orangeriet traditionsenligt upp med gaskaminer och Lydia dukar till fest med vita linnedukar, mossarrangemang på bordet och massor av levande ljus. Det bästa med orangeriet enligt Lydia är när middagen eller festen är över, att då få sitta kvar själv i tystnaden och njuta av lugnet och stämningen.

“Då känner jag att pulsen går ner, då sitter jag här och tittar på när himlens färgas av kvällsljuset och lyssnar på trädgården utanför och mediterar. – Jag sitter ofta ute i orangeriet och målar med akvarell också. Det är nära till grönsakerna som jag ofta målar, det så lätt att hamna i ett flow här ute.”

Om Lydia skulle ändra på något i orangeriet skulle det vara att ordna så att det skulle bli lättare, och billigare att värma upp. Både för att kunna vara där mer under vinterhalvåret, och kanske övervintra en del växter. Nu har hon alla sina pelargoner i ett litet, enkelt glasväxthus på tomten.

Lydia och Joakim har alltid nya projekt på gång. Just nu bygger Joachim ett utekök och Lydia har i sommar flyttat köksträdgården utanför orangeriet till framsidan av huset. Anette Nilssons bok, ”Den blomstrande köksträdgården – potager på svenska”, är inspirationskälla och boken ska läsas noggrant av Lydia i vinter. Hon tjusas av idén att kombinera blommor och köksväxter och placera köksträdgården på en central plats i trädgården, där den verkligen syns och blir ett blickfång för besökaren.

Under tiden som jag och Lydia har pratat om allt mellan himmel och jord när det kommer till trädgård, har vi också njutit av Lydias hemlagade, gröna ärtsoppa med chili och basilika, allt hemodlat. Smakerna är himmelska! Och lika gott, men också vackert är hennes nybakade focaccia, med motiv från köksträdgården och även här, ingredienser från trädgården.

Jag kommer fram till att man mår mer än bra när man har besökt Lydia för en lunchstund i hennes orangeri. Har du kära läsare något må-bra-rum i din trädgård? Skriv och berätta om det för oss här på The Green Guide!

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This