Jag är gräsmattans bästa vän

Jag hyrde en sommar ett litet hus med en tusen kvadratmeter stor trädgård som till största delen bestod av en gräsmatta och fruktträd. I hyresavtalet ingick att jag skulle klippa och hålla gräset fint hela sommaren. Jodå, jag höll min del av avtalet. Jag gick med motorgräsklippare ungefär varannan vecka och höll mattan i tjusigt skick.
Publicerat
2022-01-30
Kategori

Jag klippte i rundlar intill fruktträden. Efteråt, när ljudet av motorn tystnat, gick jag barfota och räfsade gräsklippet i högar, och njöt av fågelkvittret och den goda gräsdoften. Jag var inte jättenoga med att klippa i anslutningar mot stenläggningar och buskage. I slutet av sommaren vajade fröställningar av ängsgröe i små fluffiga partier här och var. Jag lekte med tanken om att bryta avtalet och låta hela gräsmattan växa upp till en enda härlig ängsmark där mitt i villakvarteret. Kanske bara klippa en liten slingrande gång från huset ner till det av fruktträden som var mysigast att sitta under.

Gräsmattor, lawns, blev på modet under 1800-talet, först i England och senare USA. Man mutade in naturen samtidigt som man visade att man tyckte om ordning och reda. I amerikanska villaförstäder glänste mattorna invid uppfarterna till husen, likt tecken på att här bodde välartade och framgångsrika familjer. Gräsmattan som mått på framgång användes, och används än i dag också utanför företagsbyggnader som bilfirmor, även här i Sverige. Ofta kan man se nyputsade och glänsande försäljningsobjekt parkerade på rad utanför en tjusig glasfasad.

I valet av underlag i en trädgård väljer jag i tio fall av tio gräs. Om man vill ha en öppen yta för umgänge och lek, välj gräs. Det är mjukt att gå, sitta, leka och krypa på. Det är lättskött, klipp 2-3 gånger i månaden, det behöver inte vara perfekt. Tuvor av tusensköna eller fröställningar här och var är perfekta för humlor och bin.

Gräs är billigt. Gräsmattan behöver inte vara plan, man kan så gräs även i sluttningar. Böljande gräsgångar som leder från huset till köksträdgård, uthus eller om man har det så lyxigt, ned till sjön, vad kan vara mer inbjudande? Gräs doftar gott också, och är så vackert i brytningen mellan höst och vinter. Tänk er en frostskimrande gräsmatta en tidig morgon innan vintern slår till på riktigt och lägger den under ett vitt snötäcke.

Anläggningen av gräsmattan är viktig. Man måste förbereda jorden genom att skapa en öppen jordyta fri från ogräs och rötter. Fylla på med ett lager matjord, 5-10 cm eller mer. Man kan gärna bottna med ett lager fin sandjord också, för en slitstark matta. Vattna ner hönsgödsel på jorden och packa, välta ytan, innan det är dags att så gräsfrö. Håll sådden fuktig tills det har grott. När tillväxten är riktigt god, börja försiktig att klippa, och gödsla igen.

Gräslabyrint i Katherine Swifts trädgård i Shropshire

Författaren och forskaren Katherine Swift har skapat en gräslabyrint i sin trädgård i Shropshire i mellersta England. Hon har inspirerats av senmedeltidens och renässansen bruk av trädgårdslabyrinter, men valt gräs i stället för som brukligt var, höga häckar.

Lycka till med er gröna miljö hälsar Christina!

Källa: Den gyllene trädgården, Sten & Katarina Dunér, 2001

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This