Boosta dig med rosor inför hösten

För ett par veckor sedan hälsade vi på hos Håkan Gidestrand, även kallad Roskungen, i Malevik. Vi är fortfarande i chocktillstånd! För rosälskare som oss, är det så fantastiskt att komma till en privat villaträdgård som är fullständigt proppfull med våra älsklingsblommor.
Publicerat
2021-09-15
Kategori

Roskungen i Malevik

Håkan har odlat rosor i ca 25 år och hans filosofi är enkel. Rosorna ska remontera, blomma om, dofta och vara friska. Han har under en lång tid odlat engelska Austinrosor, men också sorter från tyska Kordes och från franska Meilland. Nyligen har han också beställt från Guillot i Lyon, en firma med anor ända tillbaka till 1829. Härifrån kommer faktiskt den allra första tehybriden, La France och fortfarande produceras här nya sorter varje år.

”Han klipper alltså inte bara bort vissna blommor utan plockar dagligen in stora buketter när det blommar.”

När Håkan visar sin trädgård tillkommer goda odlingsråd och stora buketter av rosor att ta med hem. Vi vill gärna veta hur Håkan kan ha en sådan otrolig mängd blommor på sina buskar och hur de kan vara så friska? Håkan berättar att han planterar djupt. Okuleringsknölen på rosorna placeras minst 15 cm under markytan. Han gräver en liten grop runt basen på rosen. I gropen lägger han den viktiga gödslingen vid mer än 2 tillfällen/säsong, samt vattnar mycket. På hösten fyller han igen gropen med jord som vinterskydd. Han klipper sina rosor mycket tidigt på våren, långt innan björken får musöron, och sedan, kanske detta är hemligheten, så skördar han av rosorna när de blommar. Han klipper alltså inte bara bort vissna blommor utan plockar dagligen in stora buketter när det blommar.

Och det är ju just det här lilla tillägget som är så fantastiskt med vårt besök i Malevik, efter avslutad guidning, arrangerar vi rosorna i buketter i Håkans orangeri, samt fikar innan vi åker hem med bilen full av rosdoft och nya rosdrömmar för våra egna trädgårdar.

Det är superbra att plantera rosor på hösten

Nu kan man köpa barrotade rosor från flera rosfirmor, både svenska och utländska och utbudet brukar vara stort. Beställ dina rosor online eller köp dem på din handelsträdgård och packa upp dem och ställ dem i hinkar med vatten när du kommer hem. Plantera dem sen i djupa, välgrävda gropar och se till att du har god, mullrik jord att fylla med. Sprid ut rosornas rötter så att de inte ligger hopsnurrade i gropen, man kan gärna stötta upp rötterna genom att göra en liten kulle nere i gropen. Rosorna ska inte gödslas på vid plantering! Till sist, tryck till jorden runt plantorna så att rosorna inte står och vinglar och vattna sedan ordentligt! Till våren kommer dina rosor att börja växa tidigt och du har blommor redan nästa sommar. LYCKA TILL!

Trädgårdsförfattare & rosexpert

Christina Högardh-Ihr

Christina har ägnat mer än trettio år till att forska om rosor. Studier i konstvetenskap, fotografi och botanik samt många resor i både Sverige och Europa är grunden till sex publicerade böcker och många artiklar i svenska magasin och dagspress.

Pin It on Pinterest

Share This