Vårt Nordiska klimat
Äpple Malus domestica, härstammar som så många andra växter från Kina. Äpplen, skrottar och kärnor, färdades i karavaner längs Sidenvägen, i sadelväskor och fickor. På så vis spreds äpplet till Europa och blev genom förädling och förfining, så småningom de söta, syrliga och goda frukter vi äter idag. De första sorterna var i regel ganska sura men det hände att något enstaka äppelträd hade ovanligt goda frukter. Förädling av äpplen med ympning påbörjades i Kina runt 1000-talet e.kr.
Vårt nordiska klimat, med långa, ljusa nätter lämpar sig väldigt bra för äppelodling. Hos oss växer äppelträden långsamt och utvecklar rika smaker. Populära sorter som odlats länge i Sverige är Gravensteiner, Ingrid Marie, Cox Orange och Signe Tillisch. Idag odlas också nyare sorter som Katja, Discovery, Rubinola och Santana. Ett av Sveriges mest populära äpple är Aroma, en korsning som gjordes på Balsgård utanför Kristianstad och som kom ut på marknaden 1973. Det odlas både av proffsodlare och i privata trädgårdar.
”När man pratar smaker hos ett äpple som Aroma, kan man verkligen använda uttrycket terroir.”
Jag har pratat med Henrik Stridh, pomolog och forskare på Äppelriket, ett medlemsföretag som ägs av fruktodlare på Österlen. Henrik berättar att de svenska äppleskördarna, samt även försäljningen av svenska äpplen har ökat under de tio sista åren. Vart femte köpt äpple som äts nu i Sverige är svenskt. Henrik berättar att de stora matvarukedjorna starkt har bidragit till att det är lätt, och faktiskt inte heller så dyrt, att köpa svenska äpplen i våra lokala matbutiker. Intresset för smakerna hos svenska äpplen har också fått mycket uppmärksamhet de senaste åren via exempelvis det svenska kocklandslaget och Nobelmiddagen.
– När man pratar smaker hos ett äpple som Aroma, kan man verkligen använda uttrycket terroir menar Henrik Stridh. Syra, sötma och smak varierar betydligt hos samma äppelsort beroende på var i Sverige det har odlats eller när det har skördats. Man kan också känna skillnad i förädlade produkter, som i must, eller cider, beroende på var äpplena odlats.
Utmaningar för vår äppelnäring
Nästa utmaning att anta för svensk äppelnäring är att övertyga Sveriges skolor och landsting att äpplen inte bara är röda eller gröna och att lagen om offentlig upphandling börjar gynna svenska äpplen oavsett pris. Är det någonstans man ska börja när det gäller utsökta smaker är det väl hos barnen? Och visst borde de som äter dagliga måltider inom vården få möjlighet att njuta av något som äldre människor i vårt land vetat sedan länge, att smaken på ett Aroma, överträffar Royal Gala med äppleträdslängder.
För er som har äpplen i era egna trädgårdar, och inte hinner med att ta hand om skörden är ett underbart råd att dela med er. För 100% konsumtion av svenska äpplen.